Navigace

Obsah

Životní situace

« Zpět na Strom životních situací

Studium na Univerzitě obrany nebo na Vojenském oboru při Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze - Zájem o služební poměr vojáka z povolání

3. Pojmenování (název) životní situace

Studium na Univerzitě obrany nebo na Vojenském oboru při Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze - Zájem o služební poměr vojáka z povolání

4. Základní informace k životní situaci

Příprava studentů vojenských škol vychází z Koncepce přípravy personálu resortu Ministerstva obrany České republiky na období 2012 - 2018. Přijímání ke studiu na Univerzitě obrany a na Vojenském oboru při Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze upravují § 48 až 50 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů.

Stanovení podmínek pro povolání do služebního poměru vojáka z povolání. Vojákem z povolání je občan České republiky, který vojenskou činnou službu vykonává jako své zaměstnání.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

V této věci je oprávněn jednat občan České republiky starší 18 let.

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Uchazečem o studium může být každý, kdo získal úplné střední nebo úplné střední odborné vzdělání (v případě studia v bakalářském studijním programu a magisterském studijním programu), řádně ukončil studium v bakalářském studijním programu (v případě navazujícího magisterského studijního programu na bakalářský studijní program), řádně ukončil studium v magisterském studijním programu (v případě doktorského studijního programu).

Podmínkou přijetí ke studiu je úspěšné absolvování přijímacího a odvodního řízení a dobrý zdravotní stav.

Ženy se mohou hlásit na všechny otevírané obory.

Uchazeči o studium na Univerzitě obrany nebo na Vojenském oboru při Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze musejí počítat s tím, že je během studia čekají nejen požadavky na zvládnutí odborného studia, ale také příprava na kariéru vojenského profesionála.

Podmínky pro povolání do služebního poměru vojáka z povolání:

  • složit vojenskou přísahu (v rámci výběru),

  • nebýt členem politické strany, politického hnutí, odborové organizace; nepodporovat, nepropagovat nebo nesympatizovat s hnutím, které prokazatelně směřuje k potlačování práv a svobod člověka nebo hlásá národnostní, náboženskou anebo rasovou zášť nebo zášť vůči jiné skupině osob,

  • být trestně bezúhonný,

  • být zdravotně způsobilý k výkonu služby,

  • splňovat kvalifikační předpoklady stanovené pro služební zařazení,

  • podrobit se výběru dle vyhlášky č. 454/2002 Sb., kterou se stanoví doklady pro výběr, postup při výběru a vzor osobního dotazníku uchazeče o povolání do služebního poměru vojáka z povolání, ve znění pozdějších předpisů.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Přihlášky ke studiu zašlete na fakulty Univerzity obrany nebo na Vojenský obor při Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze do termínu stanoveného fakultou.

Poté musíte navštívit rekrutační středisko nebo pracoviště Armády České republiky, kde vám bude upřesněn termín lékařského vyšetření ve vojenské nemocnici a vydány potřebné dokumenty.

Uvedený postup se týká i elektronické přihlášky ke studiu po jejím vytisknutí.

8. Na které instituci životní situaci řešit

  • Rekrutační středisko Čechy (Praha) + rekrutační pracoviště Pardubice, České Budějovice, Plzeň, Liberec a Ústí nad Labem

  • Rekrutační středisko Morava (Brno) + rekrutační pracoviště Olomouc, Ostrava a Jihlava

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

Na rekrutačním středisku nebo pracovišti Armády České republiky za účelem registrace předložte občanský průkaz nebo cestovní pas a doklad o nejvyšším dosaženém vzdělání.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Přihláška ke studiu na Univerzitě obrany nebo na Vojenském oboru při Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze je k dispozici na každém rekrutačním středisku nebo pracovišti Armády České republiky.

Elektronická přihláška ke studiu je dostupná na internetových stránkách Univerzity obrany nebo na internetových stránkách Vojenského oboru při Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze.

Formuláře pro povolání do služebního poměru vojáka z povolání, které jsou k dispozici na každém rekrutačním středisku nebo pracovišti Armády České republiky:

  • osobní dotazník a doplněk k osobnímu dotazníku,

  • čestné prohlášení uchazeče o tom, že nepodniká, není členem žádné politické strany ani odborové organizace a nepodporuje extremismus,

  • tiskopis k napsání životopisu.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Poplatek za úkony spojené s přijímacím řízením se hradí ve výši a způsobem zveřejněným na internetových stránkách Univerzity obrany nebo na internetových stránkách Vojenského oboru při Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze.

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Přihlášku ke studiu na Univerzitě obrany nebo na Vojenském oboru při Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze podejte vždy do termínu stanoveného příslušnou fakultou.

Lhůty pro vyřízení žádosti o povolání do služebního poměru vojáka z povolání stanovuje zákon č. 221/1999 Sb., o vojácích z povolání, ve znění pozdějších předpisů. Uchazeč musí být o výsledku výběru písemně vyrozuměn nejdéle do 6 měsíců ode dne doručení žádosti.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Další účastníci postupu nejsou stanoveni.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Absolvování posouzení zdravotní způsobilosti uchazeče pro povolání do služebního poměru vojáka z povolání ve vojenské nemocnici.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

28. Popis byl naposledy aktualizován

18.01.2016

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.