Navigace

Obsah

Životní situace

« Zpět na Strom životních situací

Uzavření registrovaného partnerství

3. Pojmenování (název) životní situace

Uzavření registrovaného partnerství

4. Základní informace k životní situaci

Registrované partnerství (dále jen "partnerství") je trvalé společenství dvou osob stejného pohlaví vzniklé způsobem stanoveným zákonem č. 115/2006 Sb., o registrovaném partnerství a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
Partnerství vzniká projevem vůle dvou osob stejného pohlaví činěným formou souhlasného svobodného a úplného prohlášení těchto osob o tom, že spolu vstupují do partnerství.
Prohlášení se činí před matrikářem na základě otázky, položené osobám vstupujícím do partnerství, zda chtějí spolu vstoupit do partnerství. Dříve, než učiní prohlášení, osoby vstupující do partnerství výslovně uvedou, že jim nejsou známy okolnosti vylučující vstup do partnerství.
Protokol, který se o prohlášení sepisuje, podepisují osoby vstupující do partnerství, matrikář, tlumočník, je-li jeho přítomnost nutná.
Partnerství se zapíše do knihy registrovaného partnerství.

5. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)

Do partnerství může vstoupit každý, komu to zákon nezakazuje.
Partnerem se rozumí osoba, která uzavřela partnerství.

6. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace

Podmínkou vstupu do partnerství je, aby alespoň jedna z osob vstupujících do partnerství byla státním občanem České republiky.
Do partnerství nemohou vstoupit osoby navzájem příbuzné v linii přímé a sourozenci.
Do partnerství nemůže vstoupit osoba, která:
  • nedosáhla věku 18 let,
  • má omezenou svéprávnost v této oblasti, nebo
  • již dříve uzavřela manželství nebo která již dříve vstoupila do partnerství anebo do obdobného svazku osob stejného pohlaví v zahraničí, a její manželství nebo partnerství anebo obdobný svazek trvá.

7. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace

Kontaktujte registrující matriční úřad.

8. Na které instituci životní situaci řešit

Osoby vstupující do partnerství na území České republiky činí prohlášení osobně před kterýmkoli registrujícím matričním úřadem bez ohledu na trvalý pobyt budoucích partnerů.
Registrující matriční úřad přijímá prohlášení na místě, které k tomu určí ve svém správním obvodu.

10. Jaké doklady je nutné mít s sebou

Osoby, které chtějí vstoupit do partnerství, vyplní před prohlášením předepsaný tiskopis - "Dotazník k registrovanému partnerství".
Je-li osoba, která chce vstoupit do partnerství, státním občanem České republiky (dále též "občan") a je přihlášena k trvalému pobytu v České republice, je povinna matričnímu úřadu prokázat svou totožnost a k výše uvedenému tiskopisu připojit:
  • rodný list,
  • doklad o státním občanství,
  • výpis údajů z informačního systému evidence obyvatel o místě trvalého pobytu,
  • výpis z evidence obyvatel o osobním stavu,
  • pravomocné rozhodnutí soudu o zrušení předchozího partnerství, nebo úmrtní list zemřelého partnera, popř. pravomocný rozsudek o rozvodu předchozího manželství, nebo úmrtní list zemřelého manžela.
Občan není povinen předkládat doklady, pokud si skutečnosti v nich uvedené matriční úřad může ověřit z jím vedené matriční knihy, ze základního registru obyvatel, z informačního systému obyvatel, z informačního systému občanských průkazů nebo z informačního systému evidence cestovních dokladů.
Je-li osoba, která chce vstoupit do partnerství, občanem a má trvalý pobyt v cizině, je povinna prokázat svoji totožnost a k předepsanému tiskopisu připojit výše uvedené doklady nebo jim odpovídající obdobné doklady, pokud jsou cizím státem vydávány.
Doklady výše uvedené pod třetí a čtvrtou odrážkou nebo jim odpovídající obdobné doklady, pokud jsou cizím státem vydávány, musí být vydány státem, na jehož území má osoba, která chce vstoupit do partnerství, pobyt.
Je-li osoba, která chce vstoupit do partnerství, cizincem, předloží matričnímu úřadu před vznikem partnerství potvrzení vydané Ministerstvem vnitra o oprávněnosti pobytu na území České republiky; to neplatí, jde-li o občana Evropské unie, občana jiného smluvního státu Dohody o Evropském hospodářském prostoru, nebo jeho rodinné příslušníky; toto potvrzení nesmí být ke dni vzniku partnerství starší 7 pracovních dnů.
Registrující matriční úřad může na žádost osoby, která chce vstoupit do partnerství a která žádá o udělení mezinárodní ochrany na území České republiky nebo je azylantem nebo osobou požívající doplňkové ochrany, předložení některých dokladů prominout, je-li jejich opatření spojeno s těžko překonatelnou překážkou.

11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

"Dotazník k registrovanému partnerství", který je k dispozici na registrujících matričních úřadech.

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Poplatky:

  • Vstup do partnerství mezi osobami, nemají-li trvalý pobyt na území České republiky - 3 000 Kč
  • Vstup do partnerství mezi osobami, z nichž pouze jedna z nich má trvalý pobyt na území České republiky - 2 000 Kč

13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení

Lhůty nejsou stanoveny.

14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace

Protokol, který se o prohlášení sepisuje, podepisují osoby vstupující do partnerství, matrikář, tlumočník, je-li jeho přítomnost nutná.

15. Jaké další činnosti jsou po žadateli požadovány

Registrující matriční úřad vydá doklad o partnerství nebo povolí nahlédnout do knihy partnerství a činit výpisy z nich v přítomnosti matrikáře fyzické osobě, které se zápis týká, nebo jejímu zmocněnci.
Požádá-li tato fyzická osoba o vydání matričního dokladu z matriční knihy prostřednictvím zmocněnce, musí být její podpis na plné moci úředně ověřen.

16. Elektronická služba, kterou lze využít

Tuto situaci nelze řešit elektronicky.

28. Popis byl naposledy aktualizován

03.03.2014

29. Datum konce platnosti popisu

Bez časového omezení.